Jong of oud, beginner of gevorderde wedstrijdruiter, iedereen is welkom bij PSV De Maartenruiters. Er is voor iedereen wel een plekje in een geschikte les. Helaas kunnen wij momenteel niet direct iedereen plaatsen, omdat er een wachtlijst is ontstaan. Maar laat dat u niet weerhouden om informatie in te winnen en na te gaan wat er mogelijk is.

Wij zijn een vereniging, dit betekend dat we met elkaar ‘eigenaar’ zijn van PSV De Maartenruiters. De manege draait op vrijwilligers, als u (of uw kind) lid wordt van deze unieke vereniging betekent dus ook dat er wordt verwacht dat u zo nu en dan meehelpt met activiteiten.  Want zonder vrijwilligers is er ook geen PSV De Maartenruiters.

Voorafgaand aan de lessen worden de pony’s samen uit het land gehaald en na de lessen worden deze weer in het land en/of stal gezet. Het is de bedoeling dat iedereen zijn of haar pony zelf kan/leert opzadelen. Wanneer iemand in een groepsles komt, wordt ervan uitgegaan dat de ruiter zoveel mogelijk zelfstandig kan opzadelen.

Veiligheid

Veiligheid staat bij de vereniging voorop. Wij beschikken over het Veiligheidscertificaat van Stichting Veilige Paardensport.

Leeftijd

Kinderen kunnen starten met de rijlessen in het kwartaal dat ze 8 jaar worden. Rond een jaar of 8 is een kind goed in staat om zich de rijvaardigheden eigen te maken, instructies op te volgens en heeft het over het algemeen de lengte om stabiel op een pony te zitten. Het is bij onze vereniging mogelijk om een proefles te regelen om te kijken of uw kind het paardrijden leuk vindt. U kunt hiervoor contact opnemen met Marjon via het mailadres: leden-maartenruiters@outlook.com

Let op, er geld een uitzondering op deze regel. Kinderen met een eigen pony kunnen vanaf 7 jaar bij ons lessen volgen op hun eigen pony. Wel moet er dan voorafgaand een proefles worden gevolgd, zodat we kunnen inschatten in welke les de pony en ruiter goed zouden kunnen passen.

Gewicht ruiters

Wekelijks rijden er veel enthousiaste ruiters op de pony's van de Maartenruiters.
Voor toekomstige ruiters (16 jaar en ouder) is het goed om te weten dat er een maximum gewicht van 85kg wordt gehanteerd om te mogen paardrijden op de pony's van de Maartenruiters. Deze gewichtsgrens hebben we ingesteld om de pony's te beschermen. De pony's lopen namelijk dagelijks meerdere lessen en hebben veel verschillende ruiters op hun rug. Om te voorkomen dat de pony's overbelast raken, is een maximum gewicht ingesteld.

Onderzoek wijst uit dat een paard 15% tot maximaal 20% van zijn eigen lichaamsgewicht kan dragen. Ook het zadel telt mee. Het is een richtlijn, verschilt per (type) paard en is afhankelijk van de gevraagde inspanning.

Beginners les

Wij vinden het belangrijk om iedereen een goede start te geven, beginners die nog nooit hebben gereden krijgen daarom in het begin ook privéles. De eerste lessen zijn aan de longeerlijn.  Jonge beginners krijgen eerst een korte les op een pony, dit is meer dan genoeg omdat de spanningsboog van deze leeftijdscategorie nog niet zo groot is. Deze varieert namelijk tussen de 10 en 25 minuten.

De beginnersles van een halfuur bestaat uit leren omgaan met de pony, poetsen opzadelen, rijden en eventueel afzadelen. Als de basisprincipes een beetje onder de knie zijn, wordt er uitgebouwd naar een 3-kwartiersles met meerdere ruiters van ongeveer hetzelfde niveau. Uw kind leert dan om samen met andere ruiters te gaan rijden.

Bij volwassen beginners gaat dit proces normaal gesproken wat sneller en die zullen daarom eerder doorstromen naar een gevorderde les.

Wanneer worden er geen lessen gegeven?

Er worden geen lessen gegeven op zon- en officiële feestdagen. Oudejaarsdag worden er eveneens geen lessen gegeven in verband met de veiligheid. Het carbidschieten in de nabije omgeving van de manege zorgt voor veel onrust onder de pony's. Tenslotte wordt er op 4 mei Dodenherdenking tot 18.00 uur lesgegeven.