Veiligheid staat bij PSV De Maartenruiters voorop. We beschikken over het Veiligheidscertificaat van Stichting Veilige Paardensport.

Om veilig met elkaar gebruik te kunnen maken van de accomodatie zijn er huisregels en rijbaanregels opgesteld.

Veiligheidscap

Uit veiligheidsoverwegingen is het verplicht om tijdens het paardrijden op de manege een goedgekeurde veiligheidscap te dragen. Dit geldt ook bij het uitstappen en het vrij rijden. De cap moet voorzien zijn van een CE-markering en het EN 1384-teken. Controleer goed of dit erin staat. Let op, dat hij goed past en maak tijdens het rijden de kinband altijd goed vast. U kunt bij de ledenadministratie vragen of er geschikte caps te huur of te leen zijn.

Rijlaarzen

Rijlaarzen zijn nodig om de juiste beenligging te bevorderen en de benen te beschermen. Goede rijlaarzen hebben een gladde zool zodat je voet niet kan blijven vastzitten in de stijgbeugel. Let bij het kopen van rijlaarzen op een goede pasvorm. Eventueel mag er worden gereden met jodhpurs (speciale paardrijlaarsjes) of rijschoenen met chaps. Het rijden met (gym)schoenen of gewone regenlaarzen is niet toegestaan.

Rijkleding

Voor het rijden is een echte rijbroek aan te bevelen. Deze heeft geen vervelende plooien en naden aan de binnenzijde van de benen die nare schaafwonden kunnen veroorzaken. De bovenkleding moet veel bewegingsvrijheid geven, voldoende warm zijn (zeker in de winter) en moet niet met alle winden meewaaien. Het dragen van dassen, te grote truien of openstaande vesten en jassen kan paarden laten schrikken. Als je kleding wilt uit- of aandoen, stijg dan eerst af. Het dragen van sieraden kan ook gevaar opleveren voor het paard en de ruiter